Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

טיפול שורש

טיפול שורש הינו אחד מיסודות טיפול השיניים. במקרים בהם ישנו הרס שן נרחב ויש צורך בשיקום על ידי כתרים, מבוצע ראשית טיפול השורש. טיפולי השורש מהווים בעצם את היסודות עליהם נבנה שיקום על גבי שיניים טבעיות. הדיוק והמקצועיות בביצוע טיפול השורש, מקרין על הצלחת השיקום כולו. ולכן במרפאות מדארט מבוצעים טיפולי השורש על ידי מומחים לטיפולי שורש שהמשיכו לימודיהם בתחום טיפולי השורש:

  • מהו טיפול שורש?
  • תפקידי מוך השן
  • מטרת טיפול השורש
  • מתי צריך לעשות טיפול שורש?
  • מהלך הטיפול
  • שיקום לאחר טיפול שורש

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש הינו הטיפול במהלכו רופא השיניים מטפל בחלק הפנימי של השן, ברקמת השורש, ב”עצב” שלה. השן בנויה משלוש שכבות: אמייל, דנטין ורקמה רכה – רקמת חיבור, כלי דם ועצבים המהווים את מקור החיות של השן ונמצאים במרכז השן מוגנים ע”י הרקמות הקשות. הרקמה הרכה שבמרכז השן נקראת מוך השן או במונחים עממיים יותר העצב או השורש. מבחינה מבנית אנו רואים את כותרת השן הנמצאת מעל החניכיים ואת שורשי השן הנמצאים מעוגנים בעצם הלסת מתחת לגובה החניכיים. ככלל בתוך כותרת השן, במרכזה נמצא חלק ממוך השן הקרוי לשכת המוך ומתוכו התפצלות למספר תעלות שורש (לפחות באותו מספר של שורשים שיש לשן).

תפקידי מוך השן

מוך השן הוא רקמה המספקת חיות לרקמות השן הקשות. המוך הוא מקור אספקת הדם של השן, דרכם מגיעים מרכיבי המזון, מינרלים, לחות ועוד לדנטין ולאמייל.

למוך תפקיד מרכזי בהתפתחות השן ובשלבים מאוחרים יותר בבניית חומר שן חדש (דנטין רפרטיבי) כהגנה בפני מוקדי עששת מתפתחים, חבלות לשן וכד’.
במוך השן עצבים המעבירים תחושה.

אך במצב בריא ומתפקד אין כל מעבר תחושה בעצבים של מוך השן, לכן אין כל בעיה בהוצאת הרקמה, כולל העצבים שבה, בתהליך טיפול השורש.

 

מטרת טיפול השורש

להחליף את רקמת המוך, שהזדהמה ועברה שינויים ניווניים, בחומר שלא יפריע לרקמות הקשות של השן להמשיך ולתפקד באופן תקין.

במקרים בהם מוך השן נפגע, בד”כ מחיידקים, ונחשף לחלל החיצון יש צורך לנקות את הרקמה מחלל המוך ואח”כ למלא את החלל שנוצר בחומר שלא יאפשר כניסה מחודשת של חיידקים לחלל המוך.

ישנם אזורים בגוף, בעור למשל, בהם כאשר נוצר חתך והוא מזדהם ע”י חיידקים, כלי הדם המגיעים לאזור מצליחים להביא כמות מספקת של תאי דם לבנים, להתגבר על המזהמים ולפלוט את תוצרי הזיהום (מוגלה) החוצה.

לעיתים אנו מסייעים לגוף במצבים אלו עם טיפול אנטיביוטי מקומי או מפושט.

בתוך השן, חלל כמעט סגור, אין מספיק כלי דם ואין דרכי יציאה המאפשרים תהליך ריפוי מסוג זה. כאשר חיידקים מגיעים למוך השן, הרקמה מדלל ועימה כלי הדם, הזיהום רק מתפשט ולבסוף מתפשט מתוך חלל השן אל מחוצה לה, לכיוון הלסת דרך פתחי התעלות בבסיס השן.

בשלב זה הזיהום מתפשט ללסת.

מתי צריך לעשות טיפול שורש?

רופא השיניים בודק מכלול של סימפטומים ומצבים ומחליט אם יש צורך בטיפול שורש, להלן מספר דוגמאות:

      • עששת עמוקה שהגיעה אל מוך השן – עששת עמוקה יכולה להתבטא בכאב אותו חש המטופל ויכולה להופיע ללא כל כאב כממצא רנטגני בלבד. לעיתים רואים בצילום שהעששת הגיעה לחלל המוך ולעיתים התמונה בצילום הרנטגן אינה חד משמעית לגמרי.

        (יש לזכור שהצילום מציג תמונה דו מימדית של מצב תלת מימדי וכן שהעששת תמיד גדולה יותר מזו הנראית בצילום בשל רגישות הצילום, יש צורך בסילוק מספיק מינרל כדי שההבדל יראה לעין בצילום הרנטגן).

        יש מקרים גבוליים בהם הרופא רואה עששת ש”כמעט” הגיעה למוך השן ואז הוא מחליט ממכלול שיקולים קליניים האם בכל זאת לבצע טיפול שורש, או לנסות להציל את השן. נסיון זה נקרא “כיפוי מוך”, בטיפול זה מניחים תרופה בקרבת המוך המשחררת סידן לכיוון המוך.

        אחוזי ההצלחה של כיפוי מוך נמוכים יחסית. אם כיפוי המוך הצליח, השן תשוחזר ע”י סתימה רגילה ואם לא אזי יבוצע טיפול שורש.

      • תהליך דלקתי הקשור לשן שאותר בצילום רנטגן. עששת המכילה חיידקים היא הגורם העיקרי לזיהום מוך השן.

        ישנם מקרים בהם מערכת ההגנה של הגוף מצליחה להתמודד עם המצאות החיידקים במוך השן ואין תהליך של כאב בשן. אבל גם במצב זה נותרה בשן רקמה נמקית העוברת לאט לאט מתוך השן אל מחוצה לה, דרך פתחי השורש ויוצרת תהליך דלקתי המקיף את שורש השן. תהליך זה יראה בצילום רנטגן כ”אזור שחור” סביב שורש השן.

      • פיסטולה בחניכיים בסמיכות לשן. זיהום תעלות השורש שעבר את השורש לתוך הלסת יחפש דרך יציאה. לעיתים הזיהום מצליח לצאת לחלל הפה דרך עצם הלסת והחניכיים תוך כדי יצירת תעלה לחלל הפה-פיסטולה. במקרים אלו המטופל יכול לחוש בליטה, המופיעה ונעלמת, בחניכיים לעיתים מלווה בטעם וריח לא נעימים.
    • שיניים שעברו חבלה. חבלה לשן מגיעה למוך השן. ישנה שונות רבה בעצמת החבלה, כוונה, גיל המטופל ומשתנים רבים נוספים. תגובת המוך יכולה להיות מיידית, או אחרי שנים רבות. אם הבעיה מופיעה לאחר שנים הביטוי הקליני הראשון יהיה שן אפורה. שינוי הצבע נובע משקיעת ברזל בחומר השן, ברזל שמקורו בדימום פנימי בשן.

מהלך הטיפול

      • טיפול שורש מצריך מרופא השיניים להשיג סביבה יבשה ונקייה מחיידקים לתקופה ממושכת. לכן (בעיקר באזורים אחוריים של הפה) יש לבודד את השן באמצעות סכר גומי במהלך הטיפול. סכר גומי הינו יריעת פלסטיק קטנה המורכבת על השן ומבודדת אותה מסביבת הפה הלחה
      • פתיחת השן והשגת גישה ישירה ללשכת המוך ותעלות השורש. בשיניים אחוריות הפתיחה נעשית דרך המשטח האוקלוזאלי, הלעיסי של השן ובשיניים קדמיות הפתיחה דרך המשטח הפלטינאלי/הלינגואלי, המשטח הפונה לכיוון פנים הפה והלשון.
      • ניקוי לשכת המוך ותעלת השורש מהרקמה שהיתה בהן. (תמונה שן עם פייל) הניקוי נעשה בעבודה משולבת של מעין מחטים משוננות וחומרי שטיפה. רופא השיניים מעביר מחטים משוננות לכל אורך תעלת השורש ומוציא באמצעותן את כל החומר שהיה בתעלות. השטיפה מסייעת לניקוי מכני של שארית רקמה ולניקוי התעלה.
      • רופא השיניים נעזר במהלך הניקוי בכלים נוספים לפי הצורך כמו: צילומי רנטגן, מכשיר לקביעת אורך תעלות השן, מיקרוספקופ לטיפולי שורש וכד’.
    • מילוי התעלות הנקיות בחומר מילוי. אם התעלה נותרת נקייה ללא מילוי, היא עלולה להזדהם מחדש ורקמות שונות עלולות לצמוח לתוכה. על מנת להבטיח שן שקטה לאורך זמן ממלאים את חלל התעלות, בד”כ בחומר פלסטי הקרוי גוטה פרקה וחומר הדבקה מיוחד.

שיקום שן לאחר טיפול שורש

שן שעברה טיפול שורש היא שן מוחלשת יותר משתי סיבות עיקריות:
האחת, בטיפול שורש הוצאו ממוך השן כלי הדם שהזינו אותה והשן נותרת יבשה יותר, פריכה יותר. לשן לאחר טיפול שורש נטייה מוגברת להישבר.

השנייה, השן הגיעה לטיפול שורש בעקבות נזק קודם, כמו עששת עמוקה.
ניקוי הנגע העששתי הנרחב הביא להסרה נרחבת של חומר שן, כך שנותר רק מעט חומר שן בריא.
משתי סיבות אלו, בד”כ לאחר טיפול שורש יש צורך במבנה וכתר.מבנה הוא שיקום של שן לאחר טיפול שורש המשלב השלמת החלק החסר בכותרת השן עם חלק מקשר לתעלת השורש, יתד או בורג.
ישנם סוגים רבים של מבנים והרופא יבחר את המבנה המתאים לשן לפי מיקום השן בפה, כמות חומר השן החסרה, החשיבות האסטטית של השן, גודל לשכת המוך ותעלות השורש.נהוג לחלק את המבנים לשני סוגים עיקריים:

      • מבנה יצוק. במקרים של חסר נרחב בכותרת השן הרופא יכין מבנה מעבדתי המותאם במדויק לשארית השן. המבנה היצוק יהיה יחידה אחת המשלימה את כותרת השן וחודרת לתוך השורש. המבנה היצוק יכול להיות מוכן מחומרים שונים: מתכת אצילה, חצי אצילה, לא אצילה, זירקוניה, אלומינה וכד’.
    • מבנה מיידי. מבנה שאינו מצריך שלב מעבדתי ומבוצע במרפאה בטיפול אחד. המבנה מוכן מ 2 חלקים נפרדים: האחד, יתד/בורג המודבקים לתוך תעלת השורש. הבורג הינו מתכתי בד”כ והיתד יכולה להיות ממתכת, זירקוניה, חומר מרוכב עם סיבי זכוכית ועוד. השני, חומר המשלים את הכותרת ונצמד לראש היתד/הבורג. חומר זה יכול להיות שגשוגת מתכתית כמו אמלגם או חומר מרוכב מסוגים שונים.

בד”כ לאחר ביצוע מבנה מכינים את השן לכתר. המבנה מחזק את הקשר בין תעלת השורש לכותרת השן. הכתר חובק את כותרת השן ומגן עליה בפני שבר. רופא יחליט בכל מקרה לגופו על הצורך בכתר.

טיפול שורש

טיפול שורש בהרדמה מלאה

למרות כל הניסיונות להימנע מטיפול שורש, אין לכם ברירה אלא לעבור אותו? הבנתם שההימנעות מהטיפול תביא רק לטיפול גדול, יקר ונרחב יותר? אתם חוששים מאוד מהטיפול ולא לגמרי יודעים איך להתמודד עם העניין? מעבר לעובדה שתוכלו להתנחם בכך שרבים מרגישים כמותכם, כדאי שתדעו שהיום תוכלו לעשות טיפול שורש בהרדמה מלאה. האמת היא, שככל שחולפות השנים עוד ועוד אנשים בוחרים בכך. זה לא במקרה, שכן טיפול בהרדמה מלאה מאפשר לכל מי שנמנע מטיפול שורש, לבצע את הטיפול בצורה מיטבית. אתם עוברים את הטיפול מבלי להרגיש דבר ומתעוררים כשהכול כבר נגמר. ניתן כמובן לבצע ברוב המקרים את טיפול השורש עם המבנה, הכתר הזמני ובד”כ אפילו את המידות לכתר הקבוע באותו טיפול תחת הרדמה כללית.  ולכן, אם תוכלו לפנות אל מקום מקצועי ומוביל כמו קבוצת מרפאות מדארט, כדאי שתעשו זאת, ויפה שעה אחת קודם.

היתרונות של טיפול שורש בהרדמה מלאה

אתם מתלבטים ורוצים לדעת מה היתרונות של טיפול שורש בהרדמה מלאה? אם כך, בוודאי תשמחו לדעת שיש סיבות רבות שבגללן כדאי לחשוב ברצינות על האפשרות הזאת. ראשית, אתם לא תרגישו כאב במהלך הטיפול. שנית, אתם תראו שהטיפול, אם הוא יתבצע בעזרת צוות  מומחים רפואי מוביל: מומחה לטיפולי שורש ומומחה לרפואת הפה, יהיה מצוין ויוביל לתוצאות הרצויות. אומנם זה נכון שכנראה תרגישו מוזר אחרי הטיפול, אך זה יהיה בגלל שלפתע יהיו שיניים מתפקדות ולא חלקי שיניים שבורות.

מרפאה מובילה לטיפולי שורש מכל הסוגים

טיפול שורש בהרדמה מלאה אומנם הפך להיות נפוץ, אך חשוב לבדוק איפה אתם עוברים אותו. אתם הרי רוצים להרגיש שאתם יכולים לסמוך בעיניים עצומות על הצוות הרפואי שמטפל בכם ולכן שווה לבדוק לאן אתם פונים. במקרה של קבוצת מרפאות מדארט תוכלו להרגיש שאתם בידיים טובות כבר מהרגע הראשון. קבוצת מרפאות מדארט נוסדה בשנת 1991 והיום היא כוללת שלוש מרפאות שונות. כולן מאוד משוכללות, מתקדמות ומאובזרות. הרופאים שיטפלו בכם הם מומחים בתחומם: מומחה לטיפולי שורש, מומחה לרפואת הפה, מומחה לכירורגיה. ההרדמה תבוצע על ידי רופא , מומחה בהרדמה והמרפאה בחדר ניתוח אמיתי, עם התאוששות ומחלקה מצויינת. אז למה שתתפשרו על משהו אחר? תקבלו כאן יחס אישי ואדיב מאוד לכל אורך הדרך. בנוסף, כאן תוכלו לעבור גם את כל סוגי הטיפולים, כמו למשל: טיפולי אסתטיקה דנטלית, צילומי רנטגן, השתלות שיניים ועוד. רוצים לקבוע תור כבר עכשיו לבדיקה ומשם להמשיך לטיפול הדרוש לכם? חייגו למספר: 1599-50-1599 עוד היום, כי לא כדאי לדחות את הטיפול בבעיות השיניים שלכם. 

טיפול שורש בהרדמה

ד"ר שי מגן

רופא שיניים מומחה בטיפולי שורש DMD, BSc

השכלה ראשית באוניברסיטת ת"א. תואר ראשון במדעי הרפואה B.M.Sc. תואר דוקטור לרפואת שיניים D.M.D 2009 2013: ביה"ח הדסה עין-כרם: תואר מומחה לאנדודונטיה (טיפולי שורש).

קרא עוד

ד"ר יבגני טרטקובסקי

רופא שיניים, מומחה בטיפולי שורש, DMD, BSc

ניסיון רב בביצוע מגוון טיפולים בתחום האנדודונטיה (טיפולי שורש): חידושי טיפולי שורש, טיפולי שורש בילדים (שיניים קבועות), טיפול בשיניים לאחר חבלה דנטלית.

קרא עוד

ד"ר גלעד קפלנסקי

רופא שיניים DMD, BSc

ניסיון רב שנים בטיפול באלפי חולים בצבא, בבתי חולים, במרפאות ציבוריות ופרטיות. עוסק היום בתחום טיפולי השורש. מטפל במתרפאים הסובלים מחרדה דנטלית באמצעות טשטוש (גז צחוק) או בהרדמות כלליות.

קרא עוד

לייעוץ וקבלת פרטים

או השאירו פרטים ונחזור אליכם